Spárgás-epres clafoutis

A clafoutissal még a Bagolyváras korszakomban ismerkedtem meg. Ott mi szőlős verzióban adtuk és a vendégek nagy kedvence volt (na meg többek között az enyém is). A clafoutis a franciák tejes pitéje, amely hivatalosan magozatlan cseresznyéből készül, de persze a rendelkezésünkre álló alapanyagok és a képzeletünk függvényében bármilyen gyümölcsből (és / vagy zöldségből) elkészíthető.

Az eper és a spárga köztudottan jól működnek együtt, legyen szó, egy epres spárgás desszertről, egy előételről vagy bármely egyéb fogásról, ahol eper szolgál kiegészítőül a spárga mellé, ezért döntöttem én is most emellett a kombináció mellett.

61109804_314339659459691_7669982047787548672_n.jpg

A clafoutis tésztája nyersen, sűrű palacsintatésztára emlékeztető, míg sült állapotban remegős, pudingos állagú.

Hozzávalók:

  • 100 g spárga
  • 150 g eper
  • 75 g barna cukor
  • 65 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 150 ml tej
  • 15 g vaj

Elkészítés:

Az epret és a spárgát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Az epret egy tálba tesszük és 50 gramm barna cukorral megszórva 30 percet állni hagyjuk. A fél óra leteltével lecsepegtetjük, leszárogatjuk és ügyelve arra, hogy ne törjük, összekeverjük a szintén felkarikázott spárgával.

A tojásokat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, beleszitáljuk a lisztet és a sóval valamint a cukorral teljesen simára, palacsinta tészta jellegűre keverjük. Egy megfelelő méretű sütőformát kivajazunk, az aljára egy szintben elosztjuk a spárgás-epres keveréket és óvatosan ráöntjük a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percet sütjük. Azon melegében fogyasztható is. Ízvilágát tekintve a spárgának köszönhetően nem lesz az a klasszikus sütemény, de akik szeretik a különlegesebb ízeket azoknak biztosan elnyeri majd a tetszését.

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása