Azt hiszem, sokatok egyetért velem, abban, ha azt mondom, hogy a Gourmet fesztivállal az a legnagyobb probléma, hogy amikor véget ér, akkor egy évet kell várnunk a következőre.
Ezt az állítást igazolja az is, hogy évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt. Az idei fesztiválra már közel harmincezer ember volt kíváncsi, ami olyan kiállító éttermek, mint az Onyx, az Aranykaviár vagy éppen a Babel és olyan külföldi vendégek, mint Konstantin Filippou vagy Lee Jong-Kuk mellett egyáltalán nem meglepő.
A szakma értékelése alapján az idei év legjobb kiállítója az Aum étterem lett, amely mint tudjátok, nekem is az egyik személyes kedvencem. A közönségkedvenc, a tavalyi évhez hasonlóan ismét a gyöngyösi Bori Mami lett, ráadásul a legjobb kiállítónak járó díj mellett a közönség a legjobb ételnek járó díjat is nekik ítélte, a „nudli-vér-szilva” névre keresztelt hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető desszertjükért. A szakmai zsűri szerint a legjobb desszert a Gusto 13 Bistro & Delicate fogása, a „sercli felfújt, paprika sorbet” lett, míg a legjobb húsételnek a St. Andrea étterem „bárány-borjú, paprika, málnáját” választották.
A fesztivált természetesen mi sem hagytuk ki, rengeteget kóstoltunk, jegyzeteltünk és most bemutatjuk nektek a kedvenceinket!
Aum – Ázsiai extravaganza
Az Aum étterem nyitás óta a nagy kedvencünk, ezért nem volt kérdés, hogy a Gourmet-n sem hagyjuk ki őket. Három fogással érkeztek a fesztiválra, egy levessel, egy főtétellel és egy desszerttel. Ezekből mi az utóbbi kettőt kóstoltuk. A „csülök, kimcsi, N2, sör” egy merész kreáció. A csülök gömb kellemes ízű, magában fogyasztva kissé száraz hatású, de mindennel egybekóstolva tökéletes elegyet alkot. A kimchi egy jól bevált klasszikus, remek ízekkel. A fogás legkülönlegesebb eleme a folyékony nitrogénnel készült ropogós sercli. Nem negatívum, de apró észrevétel, hogy a fogás részét képezte a licsi is, amely remek kiegészítő, viszont egészben, pucoltalanul került a tányérra és ez így számunkra elég furcsa hatást keltett. Tatárként bekeverve vagy bármely egyéb módon, talán közérthetőbb lett volna.
A „durián, kókusz” elnevezésű desszert egy igazi trópusi ízbomba. Számomra azért is volt kifejezetten érdekes ez a fogás, mert korábban még sosem volt lehetőségem megkóstolni a hírhedt duriánt. A durián, mint azt valószínűleg már sokan hallottátok / tapasztaltátok a világ legbüdösebb gyümölcse, ez azonban az ízén egyáltalán nem érezhető. Az Aum desszertje látványos és tökéletes: kókuszhéjba tálalt sós-fűszeres ízvilágú kókusz kuli, citruskaviár, durián és helyben készült lime-os vattacukor. A fogásban egyszerre érezhető a sós, az édes és a savanyú íz. Szerintünk messzemenően a fesztivál egyik legjobb desszertje.
Laurel – Stílusok keveredése
A Laurel étterem körmös bodagja, annyira jó volt, hogy rosszullétig tudtuk volna enni. Helyben, faszénen sült bodag, és brutálisan jóízű, igazi „cuppogós” körömpörkölt. Amilyen egyszerű, annyira zseniális.ű
Amíg a körmös bodag egy laza bisztróétel, addig a „makréla, szeder, torma, sercli” elnevezésű fogás, már a fine-dining vonalat képviseli. A hal kellemes ízű, jó textúrájú, érezhetően friss és minőségi alapanyag. A lé kellemesen savanykás, enyhén gyümölcsös ízű, melynek tökéletes kiegészítője a friss szeder is. A kötelező elem, a sercli: tökéletesen ropogós, és még a lé sem tudta eláztatni. Ez a fogás is egyike az idei nagy kedvenceinknek.
A „maláta, sóskaramell, füst” névre keresztelt desszert egy tökéletesen megalkotott pálcikás jégkrém. Roppanós, nagyon jó minőségű csokoládé bevonat, ropogós sercli darabokkal. A jégrém finom, minden alkotó íz érezhető benne, de egyáltalán nem tolakodóan.
Onyx – Tökéletesség és letisztultság
Az Onyx étterem a Gourmet fesztiválra is a két Michelin-csillaghoz méltó fogásokkal, saját készítésű, rendkívül ötletes „sercli” tányérokkal és egy nyereményjátékkal érkezett.
A sercli tányér rendkívül egyedi, és ötletes. Ezzel még a tavalyi, agyagtányérokat is túl tudták szárnyalni, kíváncsian várjuk, hogy mit találnak ki a jövő évre. A fogás tökéletesen megfelel annak, amit az emberek egy ilyen magas színvonalat képviselő étteremtől elvárnak. A „sercli” kellemesen ropogós, a sertéshálóba burkolt bbq marhafartő puha és nagyon jó ízű. Más éttermek, szintén fartőből készült fogásainál, sajnos tapasztalható volt, hogy a hús még kissé rágós, fogbaragadós volt, itt azonban tényleg tökéletesen volt elkészítve. A hagymalekvár, a sült-marinált paprika és a mikro saláták kellemes savasságot kölcsönöztek a fogásnak.
A desszert egy házi ostyatölcsérben érkezett, melynek az aljába kellemes, egyáltalán nem tolakodó ízvilágú sör-zselé kockák kerültek. A bagett fagylalt lágy és krémes. A paprikás málnaöntet gyümölcsös ízt adott a desszertnek, melyre megkoronázásként paprika porral megszórt ropogós meringue, likőr és citromfű csíra került. Zseniális!
Aranykaviár – A csillagvárományos
Az Aranykaviár számára sajnos az idei év sem hozta meg a várva várt Michelin-csillagot, pedig nyílt titok, hogy a csapat ezért dolgozik napról-napra egyre keményebben. Az idei Gourmetre kihozott ételeik is ezt támasztják alá, ugyanis az ételek melyeket kóstoltunk voltak olyan jók, mint azoknak az éttermeknek a fogásai melyek már magukénak tudhatják a csillagot.
Mi a töltött paprikát és a mangós-kaviáros desszertet kóstoltuk és mindkettővel maximálisan meg voltunk elégedve, mind látvány, mind pedig íz tekintetében. A mangós-kaviáros desszert egyébként jelenleg is megtalálható az étteremben, ez ugyanis a menüsor elődesszertje.
Babel – Az kihagyhatatlan
A Babel tojásos galuskájáról sokan ódákat zengenek, és ezzel mi sem vagyunk másként. Már az első kóstolás óta nagy kedvencünké vált, így számunkra ez a Gourmet egyik kihagyhatatlan eleme.
Sütizz – Édes élet
Több cukrászda is volt idén, melyek komplett desszerttányérokkal is készültek a fesztiválra. Ezek közül a mi érdeklődésünket leginkább a Sütizz keltette fel. A 3 különböző desszertet tartalmazó csinos kis papírtányéron külön-külön jelent meg az idei fesztivál 3 fő alapanyaga: a paprika, a sercli és a sör. A sercliből egy jó ízű és állagú egyáltalán nem száraz mákos guba készült. Kocka alakú desszert, középen vanília sodóval, amely azonnal kifolyt amint belevágtunk a villával, így lehetett tunkolni a gubát.
A „söribó” egy sörből készült gumicukor. A sör azonban csak igen enyhén, egyáltalán nem tolakodóan érezhető (inkább egy kellemes, citrusos ízvilág dominál), mivel megfelelően ki lett forralva.
A három desszert közül utoljára hagytam a kedvencemet, a málnás-kápia mousse-t. Nagyon jó íz és krémes állag. A paprika és a málna tökéletes harmóniában vannak egymással, a tetején lévő aprócska kis Macaron pedig roppanósságot ad hozzá a desszerthez.