Miért pocakosak a szakácsok?

Biztosan sokan találkoztatok már az itt látható képpel, amely arra a sztereotípiára épül, hogy minél magasabb pozícióban van egy szakács, annál nagyobb méretű a „hasi tekintélye” is. Ma az egészséges élet 5 fő alapkövét foglyuk összevetni a szakácsok mindennapjaival, hogy rájöjjünk, mitől is lesz egyre nagyobb az a bizonyos pocak.

cs6li4muyaangd4.png

Bevallom őszintén, hogy fiatalabb koromban, amikor még csak tanuló voltam, én is értetlenkedve néztem az idősebb szakácsokat, és séfeket, hogy honnan a nagy pocak és biztos voltam benne, hogy nekem sosem lesz. De lett. Minél jobban hajtottam, minél több időt szántam a karrierépítésre, és minél feljebb jutottam a ranglétrán a pocak egyre jobban nőtt, mintha csak minden tudás, szakmai tapasztalat és elismerés összegyűlt volna egy helyre. A valóság persze az, hogy az a bizonyos pocak a kevés szabadidőnek, a kiegyensúlyozatlan táplálkozásnak, a mozgáshiánynak és még rengeteg ezekhez köthető egyéb dolognak köszönhető.

Elsőként nézzük meg az egészséges és kiegyensúlyozott élet 5 alapkövét, majd vessük ezt össze a szakácsok mindennapjaival!

  • Megfelelő táplálkozás: Az egészséges és kiegyensúlyozott élet egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. A legjobb a többször keveset elve: napi 5-6 étkezés, kis adagokban, változatosan, odafigyelve arra, hogy a szénhidrátbevitelt amennyire csak lehet, lecsökkentsük, fehérjét és zsírokat pedig az adott étrendnek megfelelő mennyiségben fogyasszunk. Fontos még, hogy amennyire csak lehet, mellőzzük a késő esti étkezéseket: a vacsora lehetőleg 6 óra környékén legyen. Ha ezt követően megéheznénk, akkor már lehetőleg csak fehérjeturmixot fogyasszunk.
  • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgásnak több szempontból is fontos szerepe van, mert amellett, hogy sokkal fittebbek és fizikálisan fejlettebbek leszünk, a stresszoldásban és a közérzetjavításban is rengeteget tud segíteni. Nyilván mindenkinek a kitűzött céljához mérten kell időt szánnia a testmozgásra, de kezdetben már heti 3x30 perc is megteszi, mivel ez is több mint a semmi.

alexander-redl-185764-unsplash.jpg

  • Alvás: Az alvásnak regeneráló szerepe van, így nagyon fontos, hogy figyeljünk annak minőségére és mennyiségére. Az ajánlott napi minimum alvásmennyiség 8 óra. Ez már elegendő ahhoz, hogy mind testileg, mind pedig szellemileg kiegyensúlyozottabbak legyünk, de amennyiben időnk engedi, érdemes az esti alváson kívül minden nap beiktatni 1-2 óra délutáni relaxációs pihenőt is.
  • Elegendő folyadékbevitel: A napi ajánlott folyadékbevitel 10 kilogrammonként 4 deciliter. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy én pl.: 85 kg vagyok, nekem a napi ajánlott folyadékbevitelem 3,4 liter. A folyadékpótlásra a legjobb, hogy ha tiszta vizet iszunk. A különböző cukros löttyöket érdemes mellőzni, viszont az elfogyasztott víz milyensége se mindegy. A legajánlatosabb tisztított vizet, vagy jobb minőségű, adalékanyagoktól mentes palackozott vizet fogyasztani.
  • Nyugodtság, kiegyensúlyozottság, lelki egyensúly: Hiába egészséges a testünk, és hiába a fent felsoroltak betartása, ha mind ezek mellett stresszesek, rosszkedvűek és depressziósak vagyunk. Legalább annyira fontos (ha nem fontosabb), hogy ne csak testileg, hanem lelkileg is kiegyensúlyozottak legyünk, ezért pedig dolgoznunk kell. Nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, ezért igyekezzünk olyan emberekkel körül venni magunkat, akikkel minden helyzetben jól tudjuk érezni magunkat, és akikről tudjuk, hogy még a legrosszabb pillanatainkban is képesek erőt adni számunkra. Nagyon fontos továbbá a nevetés és a relaxáció. Egy jó nevetés után még a legrosszabb dolgokat is képesek vagyunk más szemszögből látni. Napi 15-30 perc meditáció vagy relaxációs gyakorlat pedig kifejezetten jót tesz mindenkinek.

jd-mason-757201-unsplash.jpg

A fent felsoroltak betartása, egy kis odafigyeléssel egyáltalán nem nehéz. Kivéve persze akkor, ha az ember szakács, mert akkor nem csak nehéz, hanem szinte lehetetlen. Mutatom is, hogy miért:

  • Mi, szakácsok átlagban napi 12-14 órát dolgozunk, ez idő alatt pedig nem igazán van megállás. Örülünk, ha napi egyszer le tudunk ülni fél órára, elfogyasztani egy tál ételt. Nem igazán hiszem, hogy van olyan hely, ahol jó szemmel néznék, hogy 2-3 óránként kajaszünetet tartunk, meg egyébként is, ha nagy a forgalom akkor esélyünk sem lenne rá, így az ajánlott napi 5-6 étkezés helyett nekünk napi 2 maximum 3 szokott összejönni. Egy általában reggel,- munkába menet közben, egy valamikor munka közben és mivel a munkavégzés után a legtöbb esetben éhesek vagyunk így elkerülhetetlen, a késői étkezés, amely nagy valószínűséggel valami zsíros, szénhidrátokban gazdag fogás, nem pedig egy tál saláta. És akkor a napközbeni, kezünk ügyébe akadó falatokról még nem is beszéltem.

daniel-kalman-1396901-unsplash.jpg

  • Bár nehéz fizikai munkát végzünk, ez sajnos nem ér fel a rendszeres testmozgással. A rendszertelen étkezés és a testmozgás hiánya pedig már elég is ahhoz, hogy elkezdjünk pocakosodni, hízni. Tapasztalatból mondom, hogy heti 4-5 nap munka mellett, örül az ember, ha az alapvető dolgait el tudja intézni, és a pihenésre is jut még egy kis idő. Próbálkoztam én is sok mindennel, volt, hogy munka előtt jártam edzeni, volt, hogy utána, de sajnos egyik sem volt igazán célravezető, annál, ha fáradtan, leharcoltan lemegy valaki edzeni, annál még az is jobb, ha le se megy.
  • Mi az az alvás?! A viccet félretéve, az egy dolog, hogy azért alszunk keveset, mert nincs rá elegendő időnk. Sokan nem is szeretünk aludni. Én legalábbis elfecsérelt időnek tartom, és úgy tekintek az alvásra, mint egy szükséges rosszra. Ez egy ördögi kör, ha nem alszunk eleget akkor nincs energiánk és fáradtak vagyunk, de ha meg alszunk, akkor sajnáljuk azt az időt, amit alvással töltöttünk, mert tudjuk, hogy az alatt az idő alatt rengeteg egyéb, sokkal hasznosabb dolgot is tehettünk volna.

untitled-1_1.jpg

  • Az 5 pontból, azt hiszem a folyadékbevitel az amit, nem hogy teljesítünk, de már-már túlteljesítünk. Mivel a konyhákon jóval melegebb van, mint az átlag szobahőmérséklet, ezért a mi folyadékigényünk is jóval magasabb, így van, hogy napi 4-5 liter folyadék is lecsúszik. A probléma csak, az, hogy ezt a nagy mennyiséget nem fokozatosan fogyasztjuk, hanem amikor éppen megszomjazunk, akkor hirtelenjében van, hogy képesek vagyunk elfogyasztani 1-1,5l vizet is. A hirtelen bevitt nagy folyadékmennyiségnek köszönhetően pedig tágulnak a belek és ez megint csak plusz magyarázatot ad a nagy pocakra.
  • Akinek van szakács ismerőse, vagy volt már éttermi konyha közelében, az tudhatja, hogy a nyugalom, a lelki egyensúly és a kiegyensúlyozottság, azok pontosan a szöges ellentétei azon tulajdonságoknak, amikkel a szakácsok többsége rendelkezik. A folyamatos stressz és szorongás pedig nem ér véget a munkahelyen, mert otthon is meg kell tudni felelni. Ha túl sokat foglalkozunk a munkánkkal, akkor a magánéletünk látja kárát és ugyanígy fordítva. Valahogy mindig van valami ok arra, hogy ne lehessünk nyugodtak, szóval ez a pont sem a barátunk.

A képesk forrása: Unplash

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása