Általános iskolás koromban találkoztam először a medvehagymával és már akkor nagy kedvencem lett, ezért én is azok közé tartozom, akik kimondottan sajnálják, hogy ezt a csodás növényt az évnek csak egy igen rövid szakaszában lehet elérni. Viszont ha már így adta a természet, akkor ebben az időszakban ki kell használni amennyire csak, lehet és el kell készítenünk minden olyan medvehagymás receptet, ami a fejünkben, megszületik, mert ha nem akkor várhatunk egy újabb évet.
Az utóbbi időben elkezdtem mélyebben elmerülni a kenyérfélék és a különböző pékáruk készítésében, így arra gondoltam, hogy az egyik receptbe beépítem a medvehagymát és majd meglátjuk mi lesz belőle. A végeredmény egy kelttésztából készült medvehagymás fonat lett, melyet citrusos túrókrémmel tálaltam.
A medvehagymás fonat hozzávalói:
- 400 g finomliszt
- 5 g só
- 200 ml langyos víz
- 3 g porélesztő
- 25 olíva olaj
- 5 g cukor
A medvehagyma pesto hozzávalói:
- 200 g medvehagyma
- 100 g olíva olaj
- 100 g reszelt parmezán
- 50 g fenyőmag
- só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
További hozzávalók:
- 150 g reszelt pannónia sajt
Elkészítés:
Elsőként a tésztával kezdjük, mert a kelesztés miatt annak több időre van szüksége. A lisztet beleszitájuk egy tálba, összekeverjük a sóval, majd egy mélyedést csinálunk a közepébe. A langyos vizet összekeverjük az élesztővel, a cukorral és az olívaolajjal, majd a liszt közepében lévő mélyedésbe öntjük. Körkörös kézmozdulatokkal összedolgozzuk a száraz és a nedves részt. A tésztánkat simára dagasztjuk és konyharuhával lefedve meleg helyen 30 percet kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a pestot. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és leszárazzuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy blenderbe tesszük és egyneműsítjük.
Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára tesszük és 0,5cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a medvehagyma pestoval, megszórjuk a reszelt pannónia sajttal és amennyire csak tudjuk, szorosan feltekerjük. Munka közben érdemes a deszkát folyamatosan lisztezni, mert hajlamos a letapadásra. A feltekert tésztánkat „U” alakba hajtjuk és egy szoros fonatot készítünk belőle. A fonatot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és egy konyharuhával lefedve további 30 percet kelesztjük. 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük és citrusos túrókrémmel tálaljuk.
A citrusos túrokrém hozzávalói:
- 100 g juhtúró
- 200 g tehéntúró
- 50 g tejföl
- ½ citrom leve és héja
- só
- olíva olaj és maldon só a tálaláshoz
A hozzávalókat összekeverjük, de ügyeljünk arra, hogy nem kell nagyon összetörni a túrót, az a jó, ha kissé darabos marad. Olíva olajjal meglocsolva és kevés maldonsóval megszórva tálaljuk.