Medvehagymás fonat citrusos túrókrémmel

Általános iskolás koromban találkoztam először a medvehagymával és már akkor nagy kedvencem lett, ezért én is azok közé tartozom, akik kimondottan sajnálják, hogy ezt a csodás növényt az évnek csak egy igen rövid szakaszában lehet elérni. Viszont ha már így adta a természet, akkor ebben az időszakban ki kell használni amennyire csak, lehet és el kell készítenünk minden olyan medvehagymás receptet, ami a fejünkben, megszületik, mert ha nem akkor várhatunk egy újabb évet.

 Az utóbbi időben elkezdtem mélyebben elmerülni a kenyérfélék és a különböző pékáruk készítésében, így arra gondoltam, hogy az egyik receptbe beépítem a medvehagymát és majd meglátjuk mi lesz belőle. A végeredmény egy kelttésztából készült medvehagymás fonat lett, melyet citrusos túrókrémmel tálaltam.

57358095_583261275527691_9015840076105515008_n.jpg

A medvehagymás fonat hozzávalói:

  • 400 g finomliszt
  • 5 g só
  • 200 ml langyos víz
  • 3 g porélesztő
  • 25 olíva olaj
  • 5 g cukor

A medvehagyma pesto hozzávalói:

  • 200 g medvehagyma
  • 100 g olíva olaj
  • 100 g reszelt parmezán
  • 50 g fenyőmag
  • só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

További hozzávalók:

  • 150 g reszelt pannónia sajt

Elkészítés:

Elsőként a tésztával kezdjük, mert a kelesztés miatt annak több időre van szüksége. A lisztet beleszitájuk egy tálba, összekeverjük a sóval, majd egy mélyedést csinálunk a közepébe. A langyos vizet összekeverjük az élesztővel, a cukorral és az olívaolajjal, majd a liszt közepében lévő mélyedésbe öntjük. Körkörös kézmozdulatokkal összedolgozzuk a száraz és a nedves részt. A tésztánkat simára dagasztjuk és konyharuhával lefedve meleg helyen 30 percet kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a pestot. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és leszárazzuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy blenderbe tesszük és egyneműsítjük.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára tesszük és 0,5cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a medvehagyma pestoval, megszórjuk a reszelt pannónia sajttal és amennyire csak tudjuk, szorosan feltekerjük. Munka közben érdemes a deszkát folyamatosan lisztezni, mert hajlamos a letapadásra. A feltekert tésztánkat „U” alakba hajtjuk és egy szoros fonatot készítünk belőle. A fonatot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és egy konyharuhával lefedve további 30 percet kelesztjük. 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük és citrusos túrókrémmel tálaljuk.

A citrusos túrokrém hozzávalói:

  • 100 g juhtúró
  • 200 g tehéntúró
  • 50 g tejföl
  • ½ citrom leve és héja
  • olíva olaj és maldon só a tálaláshoz

A hozzávalókat összekeverjük, de ügyeljünk arra, hogy nem kell nagyon összetörni a túrót, az a jó, ha kissé darabos marad. Olíva olajjal meglocsolva és kevés maldonsóval megszórva tálaljuk.

 

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása