Bár az időjárás mostanában elég szélsőséges, de tavasz van. Sőt! Pár nap és már itt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rengeteg szezonális gyümölcs és zöldség kapható a piacokon valamint az áruházak zöldségosztályán. Bevallom őszintén, hogy egy kissé megcsúsztam ennek a cikknek a megjelentetésével, így sajnálatos módon medvehagymát már valószínűleg nem fogtok tudni beszerezni, de remélem a maradék három „savanyúság” majd kárpótól benneteket ezért.
A spárga, az földieper, a hónaposretek és a medvehagyma mind-mind a kedvenc alapanyagaim közé tartoznak, sajnos azonban ezek egytől-egyig csak az évnek egy igen rövid szakaszában kaphatók. Annak érdekében, hogy a téli időszakban is tudjak fogyasztani a kedvenceimből, úgy döntöttem, hogy lesavanyítom őket, így bármikor, amikor kedvem támad, mondjuk spárgát enni, akkor ott lesz a kamrában és csak ki kell bontani az üveget.
A savanyításhoz általában egy alap anyaghányadot szoktam használni: 3:2:1, ami 3 rész ecetet, 2 rész vizet és 1 rész cukrot jelent. Ehhez jönnek hozzá még ízlés szerint az egyéb plusz ízesítők (pl.: citrom, mustrámag, egész bors stb., amennyiben van ilyen).
Savanyított medvehagyma:
- 1000 ml rizsecet
- 500 ml víz
- 250 ml kristálycukor
- 1000 g medvehagyma
- egész bors
A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. Hozzáadjuk az előzőleg megmosott, leszárazott medvehagymát és egyszer újra forraljuk. A leforrázott medvehagymákat, sterilizált befőttesüvegekbe töltjük. Mindegyikbe szórunk 8-10 szem egész fekete borsot, majd felöntjük a savanyító lével. Ügyeljünk rá, hogy a savanyító lé teljesen ellepje a zöldséget, mert ellenkező esetben az könnyen romlásnak indulhat (ez nem csak erre a receptre vonatkozik, hanem a savanyítás egyik általános szabálya). A lezárt befőttesüvegeket egy éjszakára sötét-meleg helyre tesszük. A továbbiak során pedig viszonylag hűvösebb helyen pl. spejzben / pincében vagy akár a hűtőszekrényben tároljuk.
Savanyított fehérspárga:
- 1000 ml rizsecet
- 500 ml víz
- 250 ml kristálycukorcukor
- 1000 g tisztított fehérspárga
- 500 g kezeletlen héjú bio citrom
A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. A megtisztított spárgát, kb.: 5cm-es darabokra vágjuk és a felforralt savanyítóléhez adjuk. A továbbiak során a medvehagymához hasonlóan járunk el, viszont itt, plusz ízesítésnek nem egészborsot, hanem citromkarikákat használunk. Minden üvegbe mehet 1-2 karika.
Savanyított eper:
- 1000 ml balszam ecet
- 500 ml víz
- 250 g barnacukor
- 800 g eper
- friss kakukkfű
A megtisztított epret, pár szál kakukkfű társaságában a sterilizált üvegekbe tesszük és leöntjük az előzőleg összeforralt savanyítólével. Mivel az eper alapvetően puha húsú és könnyen szétfő, így nem kell összeforralni, elég csak az üvegben leforrázni. A továbbiakban itt is a fentiekhez hasonlóan járunk el.
Savanyított hónapos retek:
- 1000 ml almaecet
- 500 ml víz
- 250 g barnacukor
- 800 g hónaposretek
- mustármag
A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. A felcikkezett retket a savanyító léhez adjuk, és újra forraljuk. A retek cikkeket üvegekbe tesszük, mindegyikre szórunk egy teáskanál mustármagot és felöntjük a savanyítólével. A befejező művelet itt is ugyanaz mint a többi esetben.