A múlt hét folyamán volt az étteremben egy csoportunk, akiknek speciális kérésre francia csokoládétortát kellett készítenünk. A frissen sült tortákról feltöltöttem egy képet a közösségi oldalaimra és mivel többen is kértétek a receptet, így most megosztom veletek.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
- 375g 72%-os étcsokoládé pasztilla
- 375 g vaj
- 165 g porcukor
- 6 ml konyak
- 1 narancs reszelt héja
- 7 tojás
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A csokoládét, a vajat, a porcukrot, a konyakot és a narancshéjat egy keverőtálba tesszük és vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, egyneműsítjük. A tojásokat habverőgéppel felhabosítjuk. A felvert tojásokat fokozatosan összedolgozzuk a csokoládés masszával és 1 evőkanál lisztet is adunk hozzá. Az elkészült masszánkat sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A sütő aljába a sütés idejére tegyünk egy hőálló edényben egy nagy marék jégkockát, mert a tortánk akkor lesz a legjobb, ha nem teljesen száraz, hanem minimálisan párás közegben készül el. Amikor megsült a torta akkor hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető. Szobahőmérsékleten a legjobb fogyasztani.