Már csak pár nap van hátra a Gourmet fesztiválig, melyről szerintem nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy nem más, mint a gasztronómia szerelmeseinek a mekkája. Ennyi szakács, séf, cukrász, borász stb., és gasztronómia iránt elkötelezett rajongó ritkán van egy időben egy helyen.
A 3 fő téma idén a paprika, a sercli és a sör. Ez az a három alapanyag, melyeknek a fogások gyökereit kell alkotnia. Bevallom őszintén, hogy elsőre elég furcsának és nehéznek tűnt a témaválasztás, de aztán, ahogy jobban elmerültem a témában, nekem is elég jó ötleteim lettek.
Persze ez nem volt több mint eszmefuttatás, mivel én nem leszek kint, mint kiállító, így nekem nem ezzel a részével kell most foglalkoznom, hanem azzal, hogy végig kóstoljam és bemutassam nektek / értékeljem azt, amit a kiállító éttermek alkottak.
A Gourmet Fesztivál hivatalos oldalára már kikerült az idei menüsor, így mindenki szemezgethet a kínálatból és előrre eldöntheti, hogy mi az, amit mindenképp meg szeretne kóstolni és mik azok a program melyeken részt szeretne venni. Én is így tettem, és most meg is osztom veletek, hogy mik, azok az ételek és programok melyeket semmi pénzért nem hagynék ki:
Almalomb: Sörös máglyarakás
Babel: Sörben pácolt grillezett polip, paprika, serclimorzsa / Tojásos nokedli, szarvasgomba, saláta
BeefBar: 7+ Ausztrál wagyu filé, burgonyapüré
Bock Bistro: Marha oldalas, barnasör sabayonnal, tormás kecskesajt krém, perec / Tonkatsu szűz, kendermagolajos sült paprika saláta
Füst és Buborék: Marhaszegy BBQ Pastrami, fermentált zöldségekkel
Laurel Budapest: Körömpörkölt, Bodag
Rácz Jenő by Costes: Kacsamell, égetett árpagyöngy, almaszén, espelette-i paprika
Sütizz!: Mákosguba, málnás kápia mousse, „söribó”
Onyx: BBQ marha fartő, füstös paprika, saláta, sör, „sercli”
A lista persze nem azt jelenti, hogy csak ezeken a helyeken fogok kóstolni, ez csak egy kiinduló pont, ami magamat ismerve, a helyszínen elég sok elemmel fog majd még bővülni.
Idén sajnos, csak a vasárnap folyamán tudok kint lenni, de ettől függetlenül az előző napi programokból is szemezgettem, és összegyűjtöttem nektek azokat, melyek szerintem a legjobbak / legérdekesebbek:
Workshopok:
Május 18. Szombat 16.30 – A kimchi készítés rejtelmei
Május 18. Szombat 18.30 – Alapok és mesterfogások: Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
Május 19. Vasárnap 12.30 – Bevezetés a kovászolás rejtelmeibe
Exkluzív programok:
Konstantin Filippou Vacsora – Május 18. Szombat 19.00
Lee Jong-Kuk 104: Tavaszi szél – Autentikus koreai ebéd – Május 19. Vasárnap 12.00 és 15.00
Gasztroszínpad:
Május 17. Péntek 18.00 – A Nomától Tiranáig – Bledar Kola
Május 17. Péntek 19.00 – Kultúrák találkozása – Konstantin Filippou
Május 18. Szombat 14.00 – Csíramálé Köveskálról – Kővirág étterem
Május 18. Szombat 15.00 – A főzés gyerekjáték! – Pesti István
Május 18. Szombat 17.00 – Ázsia mesterfokon – Rácz Jenő
Május 18. Szombat 18.00 – Művészet és szenvedély a tányéron – Lee Jong-Kuk
Május 19. Vasárnap 14.00 – A fülétől a farkáig – Max Stiegl
Május 19. Vasárnap 16.00 – Mangalica: A termelőtől az asztalig
Május 19. Vasárnap 17.00 – A Magyar konyha új New York-i nagykövete: Jeremy Salamon
További programok, részletes leírások és egyéb fontos információk, a Gourmet fesztivál hivatalos oldalán találhatók: www.gourmetfesztival.hu