Sült római saláta tökéletes tojással

A mai receptem, egy könnyed saláta lesz, melynek az egyik fő alkotó eleme a tökéletes tojás, aminek az elkészítésébe már korábban beavattalak benneteket ( ha valaki esetleg nem olvasta volna azt a bejegyzést, az itt megteheti).

A sült saláta, bár elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, egy nagyon jó dolog. A saláta és káposztaféléknek ugyanis kifejezetten jót tesz, ha megsütjük, vagy egy kicsit meggrillezzük, mert nagyon intenzív, karakteres ízt kapnak ez által. Az étel további kiegészítői még a konfitált fokhagymás majonéz, valamint a vajban sült kenyér kruton.

tokeletestojas1.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db tökéletes sous-vide tojás
  • 1 fej római saláta
  • extra szűz olíva olaj
  • fehér balzsam ecet
  • maldon só
  • 500g vaj
  • 250 g fehér kenyér
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 tojás sárgája
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • ½ citrom leve
  • 250 ml szőlőmag olaj

A sült római salátához, adagonként 6-8 darab római levélre lesz szükségünk. A leveleket alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd egy felforrósított serpenyőben, kevés olíva olajjal hirtelen megsütjük. Ha itt-ott picit sötétebb barnásra sül az nem gond, mert kellemes ízt kölcsönöz neki. Én egyébként még a serpenyőben való sütés után szakács fáklyával is meg szoktam égetni kicsit, hogy még intenzívebb, sült íze legyen, de ez teljes mértékben ízlés dolgát képezi. Fehér balzsam ecetből és extraszűz olíva olajból 1:1 arányban dresszinget készítünk, és ezzel locsoljuk meg az elkészült saláta leveleket. Kevés maldon sóval sózzuk.

A kenyér kruton elkészítéséhez a vajat feltesszük melegedni, a kenyeret pedig leszélezzük, és rusztikus darabokra tépkedjük. Amikor kellőképpen felmelegedett a vaj, akkor beledobjuk a kenyér darabkákat és aranybarnára sütjük. Ha elkészült, akkor papíron lecsepegtetjük, és tálalásig félre tesszük.

 A konfitált fokhagymához megpucolunk egy fej fokhagymát, felöntjük, annyi olíva (ebben az esetben ne extraszűz legyen) vagy étolajjal amennyi bőven ellepi, majd alacsony fokozaton, lassan gyöngyöztetve teljesen puha, krémes állagúra konfitáljuk (ehhez a recepthez most csak egy gerezdre lesz szükségünk, a többit tegyük egy befőttes üvegbe és olíva olajjal felöntve hűtőben tároljuk). 2 tojás sárgájából, 1 teáskanál porcukorból, 1 evőkanál dijoni mustárból, ½ citrom levéből, 2 csipet sóból és 250 ml szőlőmag olajból klasszikus majonézt készítünk melyet egy gerezd konfitált fokhagymával ízesítünk.

Tálalásnál a sous-vide tojásra egy kevés fekete sót szúrunk.tokeletestojas5.jpg

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása