A zöldfűszerek színe-java, avagy hogyan készül a tökéletes fűszer olaj

Az internetet böngészve rengeteg olyan ételfotót látni, melyeken gyönyörű, élénkzöld színű fűszerolaj cseppek láthatóak. A világ legjobb éttermeiben is előszeretettel használnak ilyen olajakat, mert mind látványban, mind pedig ízben elég sokat tudnak dobni az adott étel összhatásán. Mai írásomban bevezetlek titeket, a tökéletes zöldfűszer olaj készítés rejtelmeibe.

img_3053-large.jpg

Ha zöldfűszerolajt szeretnétek készíteni, akkor mindenképpen olyan fűszernövényt válasszatok, amely gyönyörű, erőteljesen zöld színű és nem kezdett még el, fakulni. Ha úgy hozza a helyzet, akkor persze a több napja a hűtőben kallódó, esetlegesen kicsit már fonnyadtabb fűszernövényeket is felhasználhatjátok, megóvva őket ezzel a kidobástól. Ebben az esetben azonban a végeredmény valamivel világosabb, gyengédebb zöld színű lesz.

A zöldfűszerolaj készítéshez nincs szükségünk másra, mint:

  • zöldfűszerre
  • valamilyen semleges ízű olajra, mint pl.: szőlőmag olaj, de ennek hiányában a sima napraforgó étolaj is megteszi (azért fontos, hogy a használt olajnak ne legyen intenzív erős íze, mert a célunk a szín és ízanyagok kivonása a fűszerből és egy erőteljesebb ízvilágú olajjal, mint pl.: olíva olaj, akkor már csökkenne a végeredmény élvezeti értéke)
  • thermomix, vagy ennek hiányában, bármilyen egyéb, nagy teljesítményű, éles pengével rendelkező, magas fordulatszámon dolgozó robotgép / blender
  • finomlyukú szűrő és/vagy szűrőpelenka
  • eldobható habzsák

Első lépésként a fűszernövényt megmossuk, majd a leveleket lecsipkedjük a szárról. Ez azért fontos, mert a szárban, olyan anyagok is találhatóak, melyektől zavarosabb, vagy éppen fakóbb lehetne a végeredmény.

Sima robotgép vagy blender esetében a lecsipkedett leveleket forrásban lévő vízben pár másodperc alatt leforrázzuk, majd azonnal jeges vízbe tesszük, lesokkoljuk. Thermomixnél ez a lépés elhagyható, mert ott mixelés közben is tudunk neki hőt adni.

Ha teljesen lehűltek a leforrázott levelek, akkor egy abroszba tesszük őket és amennyire csak lehet, kicsavarjuk belőlük a nedvességet.

Magasabb nedvesség tartalmú fűszernövények esetén kétszeres, alacsonyabbak esetén két és félszeres vagy háromszoros mennyiségű olajjal kell kalkulálni.

Thermomix esetén: először maximum fordulat 50 fok, 3 perc, majd utána alacsonyabb fordulaton, hőfok nélkül 30 perc.

Sima egyszerű konyhai mixer, vagy blender esetén: is hasonló a helyzet. 3 perc magasabb fokozaton, majd 30 perc alacsonyabban.

Ha lejárt a gép, vegyük le a fedelét és a kancsó tartalmát öntsük egy textilpelenkával kibélelt finomlyukú szűrőbe. Amikor már teljesen lecsöpögött, a zöld olajt öntsük át egy nagyobb méretű eldobható habzsákba, kössük el a tetejét és egy éjszakára lógassuk fel valahova, hogy a felesleges anyagok le tudjanak ülepedni.

Másnap szemmel látható lesz, hogy a zsák aljára lerakódik az üledék, felül pedig már ténylegesen a tiszta, minden egyéb anyagtól mentes fűszerolajunk látható. Az üledéket úgy tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani, hogy egy csipesz segítségével elzárjuk a zsákot az üledék és az olaj találkozási pontjánál, majd egy ollóval kivágjuk a zsák végét, így az üledék kifolyik, az olaj pedig bent marad.

Ezzel el is készült a tökéletes zöldfűszer olaj, melyet használhatunk mártásokhoz, majonézekhez, vagy csak úgy önmagában díszítésre is, de a felhasználhatósági skála szinte végtelen. Hűtőben légmentesen tárolva akár 1 hónapig is eláll.

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása