Sörkörkép

Amikor a mostani lakásunkba költöztünk, akkor találkoztam először a Beerbox-al, mivel közvetlen a mellettünk lévő üzletházban található az egyik üzletük.

Bevallom őszintén, hogy korábban eléggé hadilábon álltam a sörökkel, mert a nagyipari sörök valahogy nekem sohasem jöttek be igazán. Konkrétan csak a Corona és a Miller az amit, tényleg jó ízűen, minden fanyarság nélkül meg tudok inni.

A Beerboxnak köszönhetően a kézműves sörök terén viszont egyre több kedvencem van, mert ők kifejezetten a kisüzemi, minőségi sörökre fókuszálnak, és ezekből hatalmas náluk a kínálat.

Ez azonban most csak egy kis kikacsintás, és felvezetés volt, ugyanis nem kimondottan a Beerboxról fog szólni ez a cikk, hanem egy általuk készített felmérésről, melyben a magyar emberek sörfogyasztási szokásait vizsgálták, és amelyben eléggé megosztó eredmények születtek.

ujbuda-sorszakbolt-beerbox-pont.jpg

A Beerbox friss felmérése szerint kétszer annyi a rendszeres sörivó, mint az alkalmi. Bár a gyakori fogyasztóknál a férfiak vannak többségben és tízből csupán egy a nő, az eseti sörözőknél már ötből kettő sörkedvelő tartozik a gyengébbik nemhez. A sör kiválasztásakor a magyar sörök bizonyulnak a legnépszerűbbnek: a válaszadók harmada a hazai kisüzemi söröket kedveli, ötödük a nagyobb magyar sörgyárak termékeit vásárolja, tízből egy pedig a nagy, külföldi sörgyárak produktumait kortyolja szívesen.

A sör rajongóinak fele lényegében bárhol hajlandó szokásának hódolni, negyedük inkább otthon kortyolgatja a nedűt, míg ötödük kocsmában vagy más vendéglátóhelyen gurít le kedvencéből. „Az otthoni sörfogyasztás melletti vezető érv, hogy míg egy vendéglátóhelyen a kínálatra kell szorítkoznunk, otthonra mi vásárolunk be ott, ahol a kedvencünket kapni lehet.

A felmérés alapján a folyékony kenyérnek azért hódolunk, mert szeretjük az ízét (61%), összehozza a társaságot (21%), továbbá pozitívan hat a kedvünkre (7%) és az egészségünkre (7%). A fogyasztandó sör kiválasztásánál, a többség a sör ízvilága, típusa szerint választ sört, de a márka és a gyártó is sokaknak döntő szempont. Az ár csupán harmadik a vezető indikátorok sorában, míg a csomagolás dizájnja a negyedik, az alkoholtartalom pedig az ötödik.

beerbox-infografika-igy-sorozik-a-magyar.jpg

A sör iránt elkötelezettek negyedénél 600 forint az a lélektani határ, amennyit hajlandóak egy egységnyi sörért fizetni a boltban. Más a helyzet, ha vendéglátóhelyen fogyasztunk: a válaszadók harmada akár 850 forint felett is szívesen költ a nedűre. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar, a cseh, a német és a belga sörök a legjobban eladhatók itthon. A típusok közül az IPA és a láger a legkedveltebbek, de a búza és általánosságban a pale ale-ek is népszerűek. A kutatás szerint kifejezetten tudatosan válogat a hazai közönség a széles típuskínálatból, mégis rendkívül nyitott az újdonságokra. A sörrajongók harmada a félliteres, üveges verzióra voksol, valamivel több, mint ötödük a csapoltra esküszik, 20 százalékuknak pedig a félliteres dobozból esik a legjobban. Az üveges melletti vezető érvek a finomabb íz és a stílusosság, de a doboz kényelmesebb és olykor biztonságosabb. Ugyanakkor csapoltért kiált az, akinek már a sörcsapolás látványa és a hab is eufóriát okoz. Ha választhatnánk, melyik magyar híresség vigye házhoz a sört, Palvin Barbi nyerné a feladatot. Dobó Kata és Csányi Sándor követik őt.

beerbox-pont-sorkeszlet.jpg

Személyes vélemény:

Bár én nem vettem részt a felmérésben, azért gondoltam megosztom veletek, hogy én hogy látom ezt a helyzetet. Mint ahogy azt korábban írtam, én a kisüzemi söröket részesítem előnyben, azon belől is az IPA típusú sörök a kedvenceim. Sört általában társaságban, barátokkal és családdal szeretek fogyasztani, a helyszín szempontjából pedig én is az otthoni sörfogyasztást preferálom. Az a személy pedig, akitől szívesen fogadnám, ha házhoz hozná a sörömet, az nem egy dekoratív hölgy, hanem egy szakállas férfi: Winkler Róbert. Az indok pedig, hogy többek között ő illetve a vlogja is nagyban okolható azért, hogy megkedveltem a jó söröket!
beerbox-fb-posztok-190501.jpg

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása