Anova – A legjobb társ a konyhában

Mivel Facebookon erre szavaztatok többen, így ma az általam már közel egy éve, heti rendszerességgel használt Anova sous-vide rudat fogom bemutatni nektek.

Valamikor tavaly, nyár környékén döntöttem el, hogy az itthoni konyhámat is szeretném egy kicsit professzionálisabbá tenni és felszerelni olyan gépekkel, melyeket az éttermekben napi szinten használunk. Első lépésnek a sous-vide illetve a vákuumfóliázó gép beszerzését tűztem ki célul. Hosszas olvasgatás, illetve termékösszehasonlítás után végül sikerült két készülékre szűkítenem a kört. Az egyik eszköz, amely elnyerte a tetszésemet, a Chefsteps által gyártott Joule, a másik pedig az Anova Precision Cooker 2. generációs változata lett, és végül ez utóbbi mellett döntöttem, így ezt fogom most bemutatni nektek.

43143623_719573121727366_3051747028867481600_n.jpg

Bevezetés, méretek:

Az Anova termékeket sajnos nem forgalmazzák Magyarországon, így azokat a weboldalukon keresztül, online lehet megrendelni, ez pedig magában hordozza az első (és kb.: az egyetlen) negatívumot, ugyanis így bármi problémánk adódna, akkor nehezebb a garanciális ügyintézés illetve a szervízeltetés. Bár, azt azért halkan megjegyezném, hogy az ismeretségi körömben elég sokan használnak ilyen gépet, van, aki már több éve, és senkinek nem volt még olyan problémája, amivel szervízhez kellett volna fordulni. Mindenesetre, akiket ez zavar, vagy tartanak, a külföldről történi online rendelésektől, ahol a termék árát előre utalással kell kiegyenlíteni, azok keressenek fel egy magyar forgalmazót, mint például a sousvidechef.hu vagy a sousvidehungary.hu, mert náluk is rengetek, ehhez hasonló, jó gép található.

Nekem a megrendeléstől számított 2 héten belül meg is érkezett a csomagom. A doboz 36 cm hosszú, 12 cm magas és 23 cm széles, tartalmát tekintve pedig a gépen kívül még egy rövidke leírást tartalmaz. Receptfüzetet nem mellékelnek, minden recept és hasznos tanács a mobilapplikációban található meg. A gép egy átlagos méretű sous-vide rúd (36,8 cm hosszú és 6,98 cm széles), se nem túl kicsi, se nem túl nagy (azoknak, akik esetleg kisebbre vágynak, van egy Nano verzió is).

81dzw6d23rl_sl1500.jpg

Kapcsolat és applikáció:

Az Anova gépeken ne számítsatok hatalmas nagy kijelzőre és fizikális gombokra, ugyanis a készülék Wifi és Bluetooth funkcióval rendelkezik, ezáltal mindent az okostelefonunkra letölthető applikációval tudunk irányítani. A LED kijelzőn mindössze a hőfok, és az idő látható, illetve van egy érintőgomb a Wifi csatlakoztatáshoz és egy az idő és hőfok beállításához.

A mobilapplikáció Androidra és iOS-ra is elérhető. Amint beléptek a programba, az el is kezdi keresni a gépet, és ha hatótávon belül, bekapcsolt állapotban van, akkor automatikusan csatlakozik is. Három menüpont közül lehet választani: My Recipes (saját receptek), Guides (útmutatók) és Recipes (receptek). Ezeket vegyük is most sorra:

  • A Saját receptek menüpontban, mint ahogyan azt a nevéből sejteni lehet, a saját receptjeinket tárolja a program. Ehhez azonban szükségünk van először egy felhasználói fiókra, mert csak ennek a meglétével lehet elmenteni a recepteket.
  • Az útmutatók menüpont alatt a különbféle alapanyagokhoz szükséges idő-hőfok párosítások találhatóak, a különböző módozatokkal együtt. Megmondom az őszintét, a programnak ez a része szerintem egy kis fejlesztésre szorulna, mert elég kevés alapanyagot tartalmaz, és a Joule alkalmazása sokkal látványosabban mutatja meg, hogy adott hőfokon milyen végeredmény várható, de az is lehet, hogy csak nekem nagyok az elvárásaim.
  • A receptek menüpont alatt a felhasználók által feltöltött recepteket találhatjuk, hol profibb, hol pedig picit gyengébb kivitelezésben. Vannak olyan felhasználók akik, nagyon részletesen, fázisfotókkal együtt töltenek fel egy-egy receptet, de vannak olyanok is, akik lerendezik annyival, hogy: „vákuumozd le”, „tedd a vízbe”, „vedd ki a vízből”. Összességében jónak találom ezt az opciót, mert így a felhasználók egymástól tanulhatnak, viszont ettől függetlenül a gyártó igazán szánhatna egy kis időt az útmutató szerkesztésére, mert mégis csak az a hivatalosabb.

anova_app_hand_lg.png

Teljesítmény, biztonság:

Mivel egy otthoni háztartásokba szánt sous-vide eszközről beszélünk, így azt gondolnánk, hogy a teljesítményét is ehhez mérten kell szemlélni, de valójában nem sokban tér el az ipari gépektől. A gép 0 és 99 fok közötti értékeken tud dolgozni +/- 0,1 fokos eltéréssel és maximum 32 liter vízben használható. A cirkulátor pedig 8 liter vizet tud megmozgatni percenként. Teljesítmény tekintetében a 900 W átlagosnak mondható, bár ha azt nézzük, hogy ezzel a teljesítménnyel 32 liter vízben is használható és vannak gépek melyek 1100 W teljesítménnyel csak 20-22 literben, akkor kimagaslónak mondanám.

A beépített szenzoroknak köszönhetően túlmelegedés illetve túl alacsony vízszint esetén jelzést kapunk, hogy valami nincs rendben, így könnyedén kiküszöbölhető a probléma.

Ár és összegzés:

A gép ára 159 euro, amely árfolyamtól függően 50.000 Ft körül mozog, viszont rengeteg akciójuk szokott lenni, így ha szemfülesek vagyunk, akkor olcsóbban is beszerezhetjük a gépet. Ha jól emlékszem, én 99 euróért (kb.: 32.000 Ft) vettem.

Összességében mind tudását, mind teljesítményét tekintve egy nagyon jó és megbízható gépről van szó, melyet csak ajánlani tudok, azonban ha valaki 50.000 Ft környékén akar gépet venni, akkor már érdemes inkább szétnézni, hogy ezért az árért milyen készüléket vehetünk magyar forgalmazóktól. Az akciós 32.000 Ft-s árért viszont tudtommal itthon csak ennél gyengébb gépeket kapunk (vagy ha teljesítményét tekintve nem is gyengébb, de több a kompromisszum) szóval, aki el tudja csípni az egyik akciót annak mindenképpen megéri ezt választania. Sőt, opcióként ott van még a Nano is, melynek 99 euró az eredeti ára és akciósan pedig 69 euróért szokták adni (22.000 Ft), aminél aztán tényleg nem nagyon van olcsóbb és jobb gép a magyar piacon.

Rengeteg ember dönt emellett a gép mellet, amely a jó ár-érték aránynak (és a roppant erős marketingnek) köszönhető, viszont ezért cserébe ott van az a kompromisszum, hogy nincs magyarországi szerviz illetve garanciális ügyintézés (bár nem is nagyon szokott velük probléma lenni). Számolni kell azonban azzal is, hogy amennyiben elkezdenék Magyarországon forgalmazni, akkor az árak is jóval magasabbak lennének (az akciós áraknak pedig jóeséllyel búcsút inthetnénk), a magasabb ár kategóriában pedig már vannak ennél jobb gépek is.

Specifikációk:

anovaspec_fw.png

A képek forrása: anovaculinary.com

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása