A legnépszerűbb zöldségek és főzési idejük

Ahány zöldség, annyi főzési és párolási idő. Arról nem is beszélve, hogy a különböző alfajtáknak is mind más és más időre van szükségük és akkor a méretről, a korról és a többi lehetséges befolyásoló tényezőről még nem is esett szó. Ebben a mai cikkben igyekeztem összegyűjteni, a hétköznapokban legtöbbet használt zöldségfélék főzési és párolási idejét, remélve, hogy segítséget tudok ezzel nyújtani mindazoknak, akik még kevésbé jártassak a konyhában.

Zöldspárga:

Az egyik legkedveltebb tavaszi-nyár eleji zöldség. Magas víztartalmú, könnyű rostozatú, káliumban és C-vitaminban gazdag zöldség. Forrázása sós-cukros-citromos vízben 5-6 percig, vajban való párolása pedig 8-10 percig ajánlott.

asparagus-3477960_1920.jpg

Zöldbab:

A zöldbab tipikusan azon zöldségek közé tartozik, melyeknél kifejezetten fontos odafigyelni a korra, a fiatal zsenge zöldbab a legjobb. Ha későn van leszedve a hajtásról és már túl öreg a bab, akkor nehezebben fő meg, kellemetlen, „szálkás” lesz. Forrázása sós vízben ajánlott. Forrázási és párolási ideje pedig azonos: 6-8 perc.

Cékla:

Ahogy kezd véget érni a nyár, hamarosan megjelenik a piacokon a cékla, melynek rengeteg fajtája van: ősi, cirmos, sárga stb., bár itthon sajnos a legtöbben csak a klasszikus lilacéklát ismerik. Felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk belőle levest, salátát, pürét vagy egyéb köretet, süthetjük egészben vagy darabolva, de a vegetáriánusok például kolbászt is szoktak belőle készíteni. Főzési ideje mérettől függően 30-60 perc párolási ideje pedig 40-60 perc.  

beets-1584454_1920.jpg

Kelkáposzta:

A kelbimbó mellett az egyik legmegosztóbb zöldségféle, erős, intenzív íze és illata miatt ugyanis elég sokan nem kedveli. Párolni nem igazán szokás. Forrázhatjuk egészben, 3-4 perc vagy leveleire szedve 1-másfél perc alatt, végfelhasználástól függően.

Brokkoli:

A brokkoli az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, melyet a téli és kora tavaszi hónapok kivételével (január, február, március, április) gyakorlatilag egész évben könnyedén be tudunk szerezni. Forrázásánál a só mellett egy pár csepp citromlevet is tehetünk a vízbe ez által pikánsabbá vállik az íze és biztosan megmarad a szép sötétzöld színe.  Forrázási ideje (rózsáira szedve) 4-6 perc. Párolási ideje: 5-6 perc (rózsáira szedve).

Kelbimbó:

A zöldség, amit a mesék már gyerekkorban megutáltatnak mindenkivel, pedig egyáltalán nem kellene, ugyanis egy roppantul zamatos és vitamindús zöldségféle, melynek többek között, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. Forrázási ideje: 5-7 perc. Párolási ideje: 8-10 perc.

Karfiol:

Egy kellemes ízű, citrusokkal, halakkal és szárnyasokkal jól kombinálható magas élelmi rost tartalmú zöldségféle, amely diéták alatt itt bátran fogyasztható, mivel energia és szénhidrát tartalma eléggé alacsony. Forrázása: 4-6 perc (rózsáira szedve). Párolása: 3-5 perc (rózsáira szedve).

Sárgarépa:

A sárgarépánál a főzési és a párolási idő mellett egy harmadik elkésztési módot is szeretnék megemlíteni, ez pedig a sütés. Főzési ideje: 5-10 perc. Párolási ideje 4-5 perc. Sütni a tavasszal és nyáron kapható újrépát érdemes. Megpucolni nem szükséges, elég jól megmosni, majd olíva olajjal meglocsolva, egy kevés sóval és cukorral megszórva, mehet is be a sütőbe, 160 fokon 40-50 percre.

Zöldborsó:

A zöldborsóban az a legjobb, hogy egy olyan zöldségféle, amely képes játszani mind az ízekkel, mind pedig a textúrákkal, mivel egyszerre édes és sós, valamint kívül roppanós, belül pedig puha. Enyhén sós-cukros vízben ajánlott főzni 8-10 percig, párolási ideje pedig pont fele ennyi, azaz 4-5 perc.  

pea-2469490_1920.jpg

Burgonya:

Burgonya alatt, most a legelterjedtebb, pirosas héjú fajtát értem, mivel a burgonyának annyi különböző fajtája van, hogy az külön cikket érdemelne. Főzési ideje: 15-20 perc. Párolási ideje: 10-12 perc.

Spenót:

Magas vas tartalmú növény, melyet akár nyersen salátaként is fogyaszthatunk. Forrázási ideje: 2-5 perc, Párolási ideje: 5-6 perc.

A képek forrása: Pixabay

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása