Fogyjunk zsírral: a ketogén diéta alapjai 1. rész

A mai nappal, új tag csatlakozik a Kreatív Séfműhelyhez, Rácz András életmódtanácsadó és reformszakács személyében, aki időről-időre az egészséges életmóddal és a ketogén diétával kapcsolatos írásokat és recepteket hoz majd nektek. Fogadjátok szeretettel első írását, melyben a ketogén diéta alapjait mutatja be:

A ketogén diéta egy olyan magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalmú diéta, aminek évezredes evolúciós múltja van. Ennek a táplálkozási irányzatnak a lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra motiválja a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét, ezért ketózisban a zsírégetés sokkal eredményesebb. Ketogén ételek közé tartozik a Szalonnás tojásrántotta, Konfitált kacsacomb karfiolpürével, Sous-Vide szalonna pároltkáposztával. Ki ne szeretne ilyen ételekkel fogyni?

untitled-3.jpg

Habár a ketogén diétát évezredek óta alkalmazzák a természeti népek, tudatosan csak az 1920-as években vezették be epilepsziás gyerekeknél, és a mai napig használják. Az 1990-es évek közepén Jim Abrahams hollywoodi producer megalapította a diétát népszerűsítő Charlie Társaságot, mivel Jim sikerrel kezelte a diétával a fiát. Az NBC Dateline műsora és a ...First Do No Harm (1997) ami az első ketogén diétáról szóló film tette ismertté. Az alapítvány az óta nem csak epilepsziás gyermekeknél alkalmazza a diétát, hanem külön figyelmet szentelnek a rák, és a cukorbetegségek elleni harcban is.

Az állatmodelleken végzett kísérletek tanúsítják, hogy a ketogén diéta neurodegeneratív betegségekben is védi az idegrendszert és javulást hozhat. Olyan neurodegeneratív betegségek esetén mint például a Parkinson, vagy a Huntington kór.

A ketogén diétát manapság már sokan követik, és egyre többen és többen fogják a jövőben. Ennek okai, hogy a ketogén diéta hosszútávon élvezhető, és ha megfelelően használjuk egészségesek maradunk általa. Másrészről az eredmények, amiket a ketogén diétázók elérnek magunkért beszélnek.


Tehát a ketogén diéta egy magas zsírtartalmú diéta, az étrend általában 70%-a zsírból áll, ami sok embernek elrettentő lehet, de ha kiszámoljuk, hogy egy átlag magyar ember, hogyan is étkezik, és elvesszük belőle a finomított cukrot és finomított szénhidrátokat, akkor meglepően tapasztaljuk, hogy milyen sok zsírt is ettünk eddig.
untitled-2.jpg

De mi is az a ketózis? Képletesen mondjuk azt, hogy a szervezetünkben hibrid motor található. Ha az autónk hibrid akkor annak bizony az az oka, hogy mindkettő motornak megvannak a maga erősségei és gyengéi, mindkettő motor célja, hogy előre tolja az autót, viszont mindkettő motornak megvannak a maga speciális paraméterei. Más üzemanyaggal üzemeltetjük őket, máshogyan kell karbantartani, és máshogyan lehet nyomni nekik a gázt. Ideális esetben, mind a kettő motort használjuk, csak nem egyszerre hanem felváltva! És bizonyos időközönként nagyszervizbe is el kell vinni az autót. A szénhidrát alapú diéták csak a hibrid motorunk egyik aspektusát használják, a glükózist, a ketózis pedig használatlanul áll. Az egyik motor túl, a másik pedig egyáltalán nincsen használva. Ennek az eredménye pedig az, hogy mindkettő motor tönkremegy, az egyik a túlhajtásban, a másik az állásban, és vehetünk egy új autót.

untitled-4.jpg

A ketogén diéta tehát sok esetben javítja az ember egészségügyi állapotát, nem csak azzal hogy gyors és egyenletes fogyást ígér a használója számára. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen táplálkozást választ a jövőben, én már lassan 3 éve csinálom, és folytatom is ameddig csak lehetséges.
dsc09320_2ing1mbkocka.jpg

Referenciák:

Ketogenic diet: Predictors of seizure control

Adaptation to high-fat diet, cold had profound effect on Inuit, including shorter height

Role of Ketogenic Diets in Neurodegenerative Diseases (Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease)

Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients

 A ketogenic diet extends longevity and healthspan in adult mice

A fotókat készítette: Koós Gyöngyi

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása