Napjaink gasztronómiai trendjeinek egyre inkább meghatározó momentumai az egészséges életmód és a fenntarthatóság. A vegán illetve a vegetáriánus életmódot is sokan azzal, a teljesen érthető és pozitív céllal választják, hogy ezzel is csökkentsék a Föld élővilágának kizsákmányolását és ezzel tehermentesítsék a környezetet.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) a Knorral közösen most összeállított egy ötvenes listát, melybe olyan növényi alapú élelmiszerek kerültek, melyek segítik a környezet terheinek csökkentését.
A fejlettebb, nyugati országok egyre inkább kezdenek a figyelmet fordítani és különböző megoldásokat keresni a rohamos népességnövekedés, az éghajlatváltozás, valamint a nagy mennyiségű, káros széndioxid kibocsájtás veszélyeire. Ennek a folyamatnak a része az is, kezdenek előtérbe kerülni az olyan növényi eredetű élelmiszerek, melyek lehetséges alternatívaként képesek a húsfogyasztás kiváltására, mivel hasonló mennyiségű fehérjét és egyéb az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.
A most következő lista kialakításakor a készítők a táplálkozási értéket, az ízt, az adott élelmiszer környezeti hatását, a hozzáférhetőséget és elfogadhatóságot valamint a megfizethetőséget vizsgálták, majd e szempontok alapján állították fel a végleges rangsort. Fontos szempont volt még továbbá, hogy az itt felsorolt 50 élelmiszer mind-mind, egytől-egyig könnyen és nagy mennyiségben termelhető és magas hozammal rendelkező legyen, valamint jól alkalmazkodjon a különböző országok időjárási és környezeti feltételeihez.
Top 50 - „ételek a jövőnkért”:
Algák:
- Vörös pálmamoszat
- Wakame alga
Hüvelyesek:
- Adzuki bab
- Fekete teknős bab
- Fava bab
- Bambara bab
- Tehénborsó
- Lencse
- Marama bab
- Mungóbab
- Szójabab
Kaktuszfélék:
- Fügekaktusz
Gabonafélék:
- Amaránt
- Hajdina
- Köles
- Fonio
- Kamut
- Quinoa
- Tönkölybúza
- Teff
- Vadrizs
Gyümölcsök és zöldségek:
- Tökvirág
- Okra
- Sárga paradicsom
- Cékla levél
- Rapini brokkoli
- Fodroskel
- Lóretekfa
- Bok-choy
- Tök levél
- Lilakáposzta
- Spenót
- Vizitorma
- Enoki gomba
- Bokrosgomba
- Ízletes rizike gomba
Magvak:
- Lenmag
- Kendermag
- Szezámmag
- Dió
Gyökérfélék:
- Feketegyökér
- Petrezselyem gyökér
- Jégcsapretek
Csírák és egyebek:
- Lucernacsíra
- Vesebab csíra
- Sárgaborsócsíra
- Indiai lótusz
- Ube
- Jicama
- Cilembu
Forrás: FineDiningLovers
A képek forrása: Pixabay