Ki kicsoda a konyhában?

Hosszú idő és rengeteg munka, mire valaki tanulóból először szakáccsá, majd az idő múlásával, rengeteg siker és még több kudarc után séffé, főszakáccsá, konyhafőnökké vállik. Aki nem lát annyira bele a konyhai életbe, az nyilván annyit tud, hogy vannak a szakácsok meg vannak a séfek, akik irányítják a szakácsokat. De valójában ez közel sem ilyen egyszerű, mert séf és séf között is van különbség, ezért  most végig járjuk a konyhai ranglétrát az egyszerű szakácstól egészen a vezető konyhafőnökig.

kitchen-731351_1920.jpg

Szakács / Commis chef:

Egyszerű, hétköznapi szakács, akinek gyakorlatilag a mosogatón és a tanulókon kívül mindenki más a felettese. Commis chef lehet egy frissen végzett tanuló, akinek még bőven van hova fejlődnie és tanulnia, de lehet egy olyan idősebb, tapasztaltabb szakács is, aki nem szeretne vezető pozícióba kerülni, az azzal járó plusz feladatok és nehézségek miatt, mert ő csak a főzéssel szeretne foglalkozni. Önálló döntéseket nem hozhat, nem változtathat csak úgy meg recepteket és bármit is készit, azt köteles bemutatni a felettesének. Különös figyelmet kell fordítania saját és környezete tisztaságára illetve a gazdaságos anyagfelhasználásra és a főzés során a séfek által megírt kalkulációkra.  

Pályafőnök / Chef de Partia:

Mint minden munkahelyen, így a konyhán is vannak különböző részlegek,-szekciók. Konyhai nyelven ezeket pályáknak szokás hívni: köret pálya, szószos pálya, desszert pálya, hideg pálya, húsos pálya. Egy-egy adott pályán akár több szakács is dolgozhat, és minden pályának van egy adott vezetője, aki a saját munkáján felül a beosztottjaiért is felel. Ha egy szakács túlsüt, mondjuk egy húst, a pályafőnök pedig figyelmen kívül hagyja, és ez előre kerül a tálaló séfhez, aki viszont észreveszi a hibát, akkor az ugyanúgy a pályafőnök hibája, is mint azé, aki készítette. Feladata a szakácsok munkájának irányítása, az általuk elkészített ételek kostolása,-ellenőrzése, az adott pályára vonatkozó feladatlista összeírása és a felfőzésekhez szükséges nyersanyagok rendelési listájának összeírása.

chef-2585791_1920.jpg

Főszakács helyettes / Sous chef:

A Sous Chef feladata eléggé szerteágazó. Ő a kapocs a különböző pályák és a főszakács között. Ha a főszakácsnak problémája van az egyik pályával, akkor az ő feladata orvosolni a problémát, és ugyanígy fordítva, tehát ha  az az egyik pályának van egy ötlete, észrevétele, problémája, akkor arra neki kell megoldást találnia, és közölnie ezt a főszakáccsal. Feladata a napi operatív ügyek intézése és a konyha egészének a felügyelete, irányítása a főszakács távollétében. Feladatai közé tartozik a beosztottjai munkájának az ellenőrzése,-irányítása, a rendelések összegzése,-leadása, napi adminisztratív feladatok elvégzése, egyeztetés a beszállítókkal, új ételek kitalálása, tálalás.

Főszakács / Head Chef:

Feladata a konyha egészének az irányítása.  Ő felel azért, hogy minden tökéletesen, zökkenőmentesen működjön. Ő osztja be az embereket a különböző pozíciókba, ő állítja össze a konyhai csapatot. Szinte egész nap a konyhán dolgozik, tálal, főz, új ételeket talál ki, egyeztet a pincérekkel, és megoldja a munkavégzés során felmerülő problémákat.

chef-939436_1920.jpg

Konyhafőnök / Executive Chef:

Állhat csak egy adott konyha élén, vagy egy cégcsoport összes éttermének az élén. Közvetlen konyhai munkát nem, vagy csak nagyon ritkán végez. Több 10 éves munkatapasztalat szükséges, mire valaki eljuthat ebbe a pozícióba. Ez már úgymond egy bizalmi munkakör, mert az étteremtulajdonosok is csak olyan emberre szeretik bízni az éttermeiket, akik már valamit letettek az asztalra, és akiről tudják, hogy minden helyzetben képes jó döntéseket hozni, és a cég érdekeit képviselni. Egyeztet a tulajdonosokkal, a beszállítókkal, kalkulációkat, menüket készit. Igyekszik arra törekedni, hogy a legjobb áron, a legjobb minőségű alapanyagokkal tudjanak dolgozni. Ő felel a konyha gazdaságos működéséért, ezért már sokkal inkább menedzseri, mintsem konyhai feladatokat lát el.

A képek forrása: Pixabay

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása