Illúzionista séfek és megdöbbentő fogásaik

A gasztronómia ma már szinte művészi szintekre emelkedett, és abban szerintem szinte mindenki egyetért, hogy legalább annyira fontos egy étel esztétikai megjelenése, mint  az íze. Ha elénk tesznek egy tál ételt, akkor először a szemünkkel és az orrunkkal érzékelünk, és csak utána következik a kóstolás. Ezért ha az első benyomás esetlegesen negatív, akkor az agyunk már nem úgy fog hozzáállni a dolgokhoz.

Vannak azonban olyan séfek, akik kimondottan szeretik a bolondját járatni a vendégekkel. Így kerülhet egy patinás, akár Michelin-csillaggal kitüntetett étteremben a vendég asztalára rohadt citrom kinézetű desszert, gyümölcsnek álcázott májpástétom, vagy akár egy cserepes virág, amely természetesen szintén, teljes egészében elfogyasztható. 

Amit itt láthatunk, arról első ránézésre nagy valószínűséggel a legtöbben azt gondolnánk, hogy egy elrothadt, megpenészedett citrom:

52592530_780151662350283_1784622137701564416_n.jpg

Valójában azonban az olaszországi Inkiostro étterem „az elfelejtett citrom” névre keresztelt egyik desszertje, amely lényegében egy gorgonzolás citrom mousse. A gorgonzolának köszönhetően, a desszert nem csak látványra, de ízre is penészes hatásúvá vállik.

52820217_2097299890359197_8563654120907472896_n.jpg

Ehető földdel, már korábban is rengeteg étteremben lehetett találkozni, így az már annyira nem számít nagy dobásnak. A frissen két Michelin csillagot szerzett Noma étteremben azonban, a maximumra járatták az illúziót és az egyik fogásukban a vendég egy virágcserepet kap, amely teljes egészében ehető (még a cserép is!).

Gareth Jenkins munkásságát érdemes figyelemmel követni, mert ő is azok közé a séfek közé tartozik, akik képesek, egy-egy fogásukkal szabályosan megbotránkoztatni a közönséget. Gareth olyan dolgokból merít ihletet fogásaihoz, mint pl.: egy véres tampon (epres panna cotta, cukor pehely, eper gél) vagy akár egy „csík” kábítószer (édesgyökérből készült desszert), ezek azonban mind-mind profin átgondolt éttermi fogások. Ahogyan ő mondja, amit csinál, az „ehető művészet, különböző üzenetekkel”.

 

Ha ételekkel kapcsolatos illúziókról beszélünk, akkor a legnagyobb ász, egyértelműen Ben Churchill, az „étel illúzionista”. Ez a srác nem viccel, ő kimondottan a bizarrabbnál bizarrabb fogásokra szakosodott. Található a repertoárjában hamutálnak (vaníliás panna cotta, fekete tea, csokoládé) és mosogatószivacsnak álcázott desszert (olíva olajal készült piskóta, menta ropogós, sült alma coulis, tej hab és karamell öntet), de nála a tükörtojás (vaníliás piskóta, tejszín krém, mangó gél) vagy egy paprika (tükörglazúrral bevont brownie) sem az, aminek látszik.

Mi magyarok sem panaszkodhatunk, ugyanis nálunk is egyre több olyan profi szakember van aki, elkezdte követni ezt az irányvonalat és előszeretettel készít hétköznapi dolgok ihlette fogásokat, vagy épít bele egy-egy meghökkentőbb elemet a kreációjába.

52868238_762160720832957_7386712504891604992_n.jpg

A fent látható képen például az Onyx étterem főcukrászának, Mártha Róbertnek a tavalyi Nespresso Atelier vacsorára készített desszertje látható, melyen természetesen a Nespresso kapszulák és a fahéj rúd is teljes egészében fogyasztható.

Magyar fronton mindenképp fontosnak tartom még megemlíteni a világszinten elismert cukrász séfet, Enzsöl Balázst, aki szintén szereti megtéveszteni az embereket, olyan nem éppen hétköznapi fogásokkal, mint a szivarnak vagy a fácáncomból készült főételnek álcázott desszert.

Ha már Balázsnál úgyis szóba jött a szivar, akkor, íme még egy, a St. Andrea Wine and Gourmet Barból, Barna Ádám séftől. Ez azonban nem desszert, hanem egy kacsamáj terrin melyet barackraguval és mogyoróhamuval tálaltak.

52842258_405330230041697_4484288651248795648_n.jpg

 

A képek forrása: Instagram

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása