Savanyítsunk!
Medvehagyma, eper, spárga és hónapos retek

Bár az időjárás mostanában elég szélsőséges, de tavasz van. Sőt! Pár nap és már itt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rengeteg szezonális gyümölcs és zöldség kapható a piacokon valamint az áruházak zöldségosztályán. Bevallom őszintén, hogy egy kissé megcsúsztam ennek a cikknek a megjelentetésével, így sajnálatos módon medvehagymát már valószínűleg nem fogtok tudni beszerezni, de remélem a maradék három „savanyúság” majd kárpótól benneteket ezért.

60841511_447788789320366_6454319798359687168_n.jpg

A spárga, az földieper, a hónaposretek és a medvehagyma mind-mind a kedvenc alapanyagaim közé tartoznak, sajnos azonban ezek egytől-egyig csak az évnek egy igen rövid szakaszában kaphatók. Annak érdekében, hogy a téli időszakban is tudjak fogyasztani a kedvenceimből, úgy döntöttem, hogy lesavanyítom őket, így bármikor, amikor kedvem támad, mondjuk spárgát enni, akkor ott lesz a kamrában és csak ki kell bontani az üveget.

A savanyításhoz általában egy alap anyaghányadot szoktam használni: 3:2:1, ami 3 rész ecetet, 2 rész vizet és 1 rész cukrot jelent. Ehhez jönnek hozzá még ízlés szerint az egyéb plusz ízesítők (pl.: citrom, mustrámag, egész bors stb., amennyiben van ilyen).

Savanyított medvehagyma:

  • 1000 ml rizsecet
  • 500 ml víz
  • 250 ml kristálycukor
  • 1000 g medvehagyma
  • egész bors

A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. Hozzáadjuk az előzőleg megmosott, leszárazott medvehagymát és egyszer újra forraljuk. A leforrázott medvehagymákat, sterilizált befőttesüvegekbe töltjük. Mindegyikbe szórunk 8-10 szem egész fekete borsot, majd felöntjük a savanyító lével. Ügyeljünk rá, hogy a savanyító lé teljesen ellepje a zöldséget, mert ellenkező esetben az könnyen romlásnak indulhat (ez nem csak erre a receptre vonatkozik, hanem a savanyítás egyik általános szabálya). A lezárt befőttesüvegeket egy éjszakára sötét-meleg helyre tesszük. A továbbiak során pedig viszonylag hűvösebb helyen pl. spejzben / pincében vagy akár a hűtőszekrényben tároljuk.

60645816_335386653792181_3736961794829189120_n.jpg

Savanyított fehérspárga:

  • 1000 ml rizsecet
  • 500 ml víz
  • 250 ml kristálycukorcukor
  • 1000 g tisztított fehérspárga
  • 500 g kezeletlen héjú bio citrom

A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. A megtisztított spárgát, kb.: 5cm-es darabokra vágjuk és a felforralt savanyítóléhez adjuk. A továbbiak során a medvehagymához hasonlóan járunk el, viszont itt, plusz ízesítésnek nem egészborsot, hanem citromkarikákat használunk. Minden üvegbe mehet 1-2 karika.

60570154_430904107473510_787135877494079488_n.jpg

Savanyított eper:

  • 1000 ml balszam ecet
  • 500 ml víz
  • 250 g barnacukor
  • 800 g eper
  • friss kakukkfű

A megtisztított epret, pár szál kakukkfű társaságában a sterilizált üvegekbe tesszük és leöntjük az előzőleg összeforralt savanyítólével. Mivel az eper alapvetően puha húsú és könnyen szétfő, így nem kell összeforralni, elég csak az üvegben leforrázni. A továbbiakban itt is a fentiekhez hasonlóan járunk el.

60568547_812202499162112_7374384230765166592_n.jpg

Savanyított hónapos retek:

  • 1000 ml almaecet
  • 500 ml víz
  • 250 g barnacukor
  • 800 g hónaposretek
  • mustármag

A vizet, az ecetet és a kristálycukrot összeforraljuk. A felcikkezett retket a savanyító léhez adjuk, és újra forraljuk. A retek cikkeket üvegekbe tesszük, mindegyikre szórunk egy teáskanál mustármagot és felöntjük a savanyítólével. A befejező művelet itt is ugyanaz mint a többi esetben.

60735709_389737164965990_1621431354891698176_n.jpg

Kreatív Séfműhely

Te szeretnél jól főzni, mi pedig segítünk ebben! Mindeközben pedig betekintést nyerhetsz a konyhaajtón túlra, a legjobb éttermek és a profi séfek világába.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok